Błąd w reklamie Hochland z Anną Guzik według KER
Komisja Etyki Reklamy orzekła, że reklama, w której występuje Anna Guzik powinna zostać zmieniona gdyż wprowadza widzów w błąd. We wniosku skarżący wskazał, że w składzie sera Hochland z szynką jest konserwant E250, a także szkodliwe sole emulgujące E452, E339 (fosforany), E331 oraz sztuczny aromat.
Firma odpowiedziała na zarzuty – „Nigdzie w reklamie nie stwierdzamy, że nasze sery zawierają 100 proc. naturalnych składników ponieważ sole emulgujące, oznaczone symbolami: E452, E339, E331 są stosowane w niezbędnych technologicznie, minimalnych ilościach. Dzięki nim powstaje ser topiony o idealnie kremowej konsystencji, bo doskonale łączą one ze sobą wszystkie składniki. Podobnie aromaty, używane w celu podniesienia wartości aromatycznych produktu są stosowane w niezbędnych, minimalnych ilościach – napisał producent w odpowiedzi do KER. Podkreślono też, że wszystkie substancje dodatkowe używane w procesie produkcji serów kremowych Hochland są dopuszczone do stosowania w żywności, stosowane są zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia konsumentów.” Oświadczenie firmy dostępne jest na stronie internetowej.
KER uznała, że reklama odnosi się do całości spektrum produktów firmy, a nie tylko do produktów, które zawierają wyłącznie naturalne składniki. Może to wprowadzać w błąd odbiorców reklamy, że wszystkie produkty firmy są w pełni zdrowe i naturalne.
Pełna wersja reklamy dostępna tutaj.
Niezbyt dobry skład serków
Skład serków był tematem wielu artykułów oraz programów telewizyjnych. Jednym z nich jest program „Wiem co jem” W programie wskazano składniki serka, które mogą być niezdrowe dla konsumentów oraz reakcje organizmu ludzkiego na te składniki.
Sole emulgujące – ukryte zło
W składzie serków oprócz tłuszczy, sera wchodzą też sole emulgujące. To w przypadku tych dodatków do żywności pojawia się najwięcej nieprzychylnych komentarzy. Spożycie tych substancji w dużych ilościach, może spowodować pogorszenie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza w naszym organizmie. Może przyczynić się też do osteoporozy i odkładania się wapnia. Sole mają duży wpływ na trawienie powodując jego zakłócenia. Na opakowaniach należy szukać np. chlorek wapnia E 509, polifosforan potasu E 452 (ii)